HanyaDCNie

Menceritakan Segala-galanya tentang aku, dia, kamu, kami, mereka dan siapa sahaja. Dan HanyaDCNie...

Friday, July 15, 2011

Pemakanan Sihat Semasa Mengandung

Mengapakah pengambilan makanan sihat penting semasa mengandung?



Tujuannya ialah :

■ Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat

■ Untuk mengekalkan kesihatan ibu.

■ Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa mengandung

■ Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah diantara 12-18kg

■ Jika berat badan anda normal sebelum mengandung, anda perlu menambah diantara 11-16kg.

■ Berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah diantara 7-11kg.

■ Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg.


Semasa mengandung berapa banyakkah yang perlu saya?
■ 6-11 hidangan nasi/bijiran atau roti

■ 3-5 hidangan sayur dan buah
(sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan vitamin c dan satu dalam vitamin A)

■ 2-4 hidangan susu atau produk tenusu

■ 3-4 hidangan daging, ikan dan makanan protein lain termasuk kekacang

■ 6-8 gelas air, dan tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan (coca-cola) atau secawan kopi atau teh sehari.


Apakah jenis makanan yang perlu saya makan lebih semasa mengandung?

1. Pilih makanan yang mempunyai tinggi bahan nutrien seperti :

■ Kalsium
(susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)

■ Zat besi
(hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering (kacang peas)

■ Vitamin A
(hati, susu, telur)

■ Vitamin B Kompleks
( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)

■ Vitamin C
(jambu, betik dan limau)

■ Asid Folik
(sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).

2. Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan.



Jika menghadapi masalah ini, apakah patut saya lakukan?


1. 'Lactose intolerance'

■ Cuba produk susu dengan minuman yang mengandungi rendah laktosa

■ Lebihkan pengambilan ikan yang mempunyai tulang yang lembut dan boleh dimakan (sardines, ikan bilis)

■ Minum susu kacang soya dan produk kacang soya

■ Ambil lebih sayuran seperti bayam dan kailan yang mempunyai sumber kalsium yang baik.

2. Loya (Morning Sickness)

■ Makan pada waktu makan yang teratur.

■ Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap.

■ Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak atau bergoreng.

■ Minum banyak air.

3. Sakit ulu hati (Heartburn)

■ Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap.

■ Kunyah makanan dengan perlahan.

■ Elakkan berbaring sejurus selepas makan.

4. Sembelit (Constipation)

■ Minum banyak air.

■ Ambil makanan yang tinggi kandungan serat 
(bijiran, bijirin penuh, buah-buahan yang tinggi serat dan sayuran)

No comments: