HanyaDCNie

Menceritakan Segala-galanya tentang aku, dia, kamu, kami, mereka dan siapa sahaja. Dan HanyaDCNie...

Tuesday, August 23, 2011

Puasa & Hamil Boleh Seiring

Jika anda dan kandungan tidak berhadapan dengan sebarang masalah kesihatan, anda dibolehkan berpuasa seperti biasa. Lain halnya bagi kehamilan bermasalah. Sebaik-baiknya, usahlah berpuasa.
 
Secara amnya, amalan berpuasa ketika hamil adalah selamat. Walau bagaimanapun, sebelum melaksanakan ibadah ini, bincang terlebih dahulu dengan doktor kerana beliau lebih mengetahui tahap kesihatan anda dan kandungan. Doktor biasanya tidak menggalakkan wanita hamil untuk berpuasa pada 12 minggu pertama dan trimester ketiga. Namun, jika anda hamil dalam bulan ke-4 hingga ke-6, anda dibenarkan berpuasa dengan syarat kesihatan tubuh dan mental berada di tahap memuaskan.

 
Dalam memutuskan sama ada anda boleh berpuasa atau tidak, ia turut bergantung kepada tahap nutrien dalam tubuh. Hal ini harus dititikberatkan kerana selain daripada memenuhi keperluan diri, anda turut perlu menyediakan bekalan nutrien secukupnya untuk bayi dalam kandungan.

Perlu anda ketahui bahawa proses pengumpulan nutrisi yang optimum sebenarnya bermula sejak anda berada di zaman kanak-kanak lagi. Sekiranya, anda mengamalkan tabiat pemakanan sihat sejak awal, maka status pemakanan tentu bagus, sekali gus mempunyai bekalan yang cukup untuk digunakan sepanjang kehamilan. Dengan meneruskan tabiat ini ketika hamil, anda bukan sahaja dapat mengelakkan kekurangan nutrien, malah memastikan bayi dalam kandungan sentiasa sihat.

Sementara itu, jika anda mengalami kekurangan nutrien, ia bakal menyebabkan tumbesaran bayi mengalami masalah. Semua bekalan nutrien yang ada di dalam tubuh anda akan diambil sepenuhnya oleh janin yang sedang membesar. Jika anda tidak mengubah tabiat kepada pemakanan sihat, bayi dalam kandungan akan terjejas. Kekurangan makanan berzat biarpun sedikit akan menjejaskan kesihatan anda dan bayi.

Semasa di awal kandungan, anda berkemungkinan kerap mengalami gejala mual, pening dan muntah. Sebaiknya jangan berpuasa. Hal ini kerana bayi amat memerlukan nutrien. Jika anda tergolong dalam individu yang tidak mengamalkan pemakanan sihat, maka ia bakal memudaratkan diri dan kandungan.

No comments: