GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
Bahan bahannya ;
2 Ekor Ikan Patin
3 Sudu Makan Tempoyak
6 Keping Asam Keping
1 Sudu Teh Serbuk Kunyit
7 Biji Cili Padi (ditumbuk)
1 Liter Air
2 Batang Bunga Kantan (dibelah dua)
Segenggam Daun Kesum
Garam dan Gula Secukup Rasa
Cara - caranya ;
1. Masukkan tempoyak, cili padi yang telah ditumbuk dan kunyit bersama-sama air.
2. Panaskan di atas dapur sambil kacau perlahan-lahan.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan patin yang telah dibersihkan dan dipotong.
4. Kacau perlahan dan masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
5. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan mendidih seketika sehingga ikan patin masak.
7. Setelah masak bolehlah dihidangan bersama nasi putih.
*Selamat Menjamu Selera*
2 Ekor Ikan Patin
3 Sudu Makan Tempoyak
6 Keping Asam Keping
1 Sudu Teh Serbuk Kunyit
7 Biji Cili Padi (ditumbuk)
1 Liter Air
2 Batang Bunga Kantan (dibelah dua)
Segenggam Daun Kesum
Garam dan Gula Secukup Rasa
1. Masukkan tempoyak, cili padi yang telah ditumbuk dan kunyit bersama-sama air.
2. Panaskan di atas dapur sambil kacau perlahan-lahan.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan patin yang telah dibersihkan dan dipotong.
4. Kacau perlahan dan masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
5. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan mendidih seketika sehingga ikan patin masak.
7. Setelah masak bolehlah dihidangan bersama nasi putih.
*Selamat Menjamu Selera*
Rujukan ; Masakan Bonda, Google
No comments:
Post a Comment