KERABU PERUT JANTUNG PISANG
Bahan - bahan ;
1 Biji Jantung Pisang (dihiris halus)
300 gram Perut Lembu
40 gram Udang Kering
4 Biji Cili Merah (dihiris)
6 Biji Cili Padi (dihiris)
200 ml Pati Santan
2 Biji Limau Nipis
4 Ulas Bawang Merah (dihiris)
1 Kuntum Bunga Kantan (dihiris)
1 Sudu Makan Kerisik
Garam dan Gula Secukup Rasa
Cara - caranya ;
1. Rebus perut lembu sehingga empuk dan dihiris halus atau kecil. Kemudian diketepikan dahulu.
2. Celur jantung pisang kemudian disejatkan.
3. Rendam udang kering lebih kurang 10 minit kemudian dikisar atau ditumbuk.
4. Gaulkan bahan-bahan yang dihiris tadi seperti cili merah, cili padi, bawang merah dan bunga kantan bersama-sama kerisik.
5. Masukkan perahan limau nipis dan gaulkan bersama-sama.
6. Satukan semuanya bersama-sama dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Gaul rata dan hidangkan
* Selamat Menjamu Selera*
Rujukan ; Google, Resipi From Angah
2 comments:
dah lama cari resepi ni,tq
Misya ; sama2...nnt kalu dh buat n menjadi, jgn lupa buat n3nya nnt yer...ngan gmbrnya skali...hehehe
Post a Comment