ASAM PEDAS IKAN PARI
Bahan-bahan ;
1600g Ikan Pari (dipotong enam)
1 Tangkai Bunga Kantan (dibelah dua)
2 Tangkai Daun Kesum
1 Sudu Teh Garam
1 Sudu Teh Gula
30g Asam Jawa (dicampur dgn 1 Liter Air)
Bahan Untuk Ditumbuk @ Dikisar ;
6 Biji Cili Merah
3 Biji Cili Kering
1cm Kunyit Hidup
1 Sudu Makan Serai (dihiris)
4 Hiris Lengkuas
6 Biji Bawang Putih
1 Biji Bawang Merah
1 Sudu Teh Ketumbar
1/2 Sudu Makan Belacan
Cara-caranya ;
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk @ dikisar tadi.
2. Masukkan ikan pari yang telah dibersihkan dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
3. Masukkan bunga kantan yang telah dibelah dua bersama-sama daun kesum.
4. Campurkan air asam jawa dan biarkan ia sehingga mendidih.
5. Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama-sama bunga kantan yang dihiris halus.
* Selamat Menjamu Selera*
2 comments:
yna lagi suka makan ikan pari bakar :)
Yna, mmg sedap mkn ikan pari bakar cicah air asamm...mmmm...sedapppnyerrr...!!!
Post a Comment